Arkadaşlar,
Öncelikle bir dönemin meyvesini yemek üzereyiz. Jüri yaklaştıkça beni bir heyecan alır. Ama diğer konuklar ne diyecek diye değil de, öğrenciler bizim bir dönem boyunca verdiklerimizi acaba gerçekten almışlar mı, nasıl aktaracaklar diye... Yani gerçekten heyecanlıyım. Sizinle paylaşmak istedim. Çünkü kendi adıma, dönem boyu ortaya koyduğum emeği sizinkinden farklı görmüyorum. Son gün gelen ürünlere "karnem" gözüyle bakıyorum. Siz sınanacağınızı düşünüyor ve kaygılanıyorsunuz, ben de kendimi gözden geçiriyorum. Yani eşitiz...
Öncelikle jüri bir şovdur. Elbette herkes için sorulacak sorular var. Yani, sorular sizi sıkıştırmayı amaçlamaz. Sonuç olarak sıkıştırsa bile sizi (ff)lemeyi amaçlamaz:) Jüride sakin olun, sakın kişiselleştirmeyin, ağlamayın veya öfkelenmeyin. Sakin, herkesin duyabileceği bir tonda konuşun. Kısık, duyulmayan, vızıltı gibi bir ses kendine güvensizliğin işaretidir. Asla sorular karşısında hocaların size şunu bunu yaptırdıklarını ima etmeyin, veya "hocamla beraber yaptık" gibi laflar etmeyin. Siz tasarımcısınız desinatör değil. Buna önce kendiniz inanın ki, başkalarını ikna edesiniz. Ama eleştirilere karşı antenlerinizi ve alıcılarınızı kapatıp inatla laf yetiştirmeye çalışmak da olumsuzdur. Tasarımcı yanlız adam/kadın değildir; bir grubun içinde bir üyedir. Uzlaşmaya, anlaşmaya ve eleştiriye açık olmanız gerekir. Herşeye evet veya herşeye hayır demek grup üyeliğine uygun olmadığınızı gösterir.
Jüriye uyumuş, dinlenmiş ve mutlaka temizlenmiş gelin. Ellerinizde maket, boya izi olmasın. Her günkü gibi değil, daha özenli giyinin.
Jüriye İngilizce hazırladığınız ve yazdığınız bir metinle çıkın. Bu ilk olarak yeri nasıl agıladığınızı, nedenlerini, yer seçiminizi, bu yerin nasıl ve nereden alıgılacağını, tasarımınızın yer ve insanlarla kurduğu ilişkiyi, form oluşturma yöntemlerinizi ( kompoziyon prensipleri ve araçları terminolojisi ile) anlatmalıdır. Yeri anlatırken:
1. Mekanın algılanma açıları (yoldan, uzaktan, yaklaştıkça, düşey, yatay, durağan, hareketli, sarmal, vs...)
2. Ufuk çizgisi
3. Fiziksel sınırlar
4. Fiziksel elemanların (örneğin duvarlar, yapılar,vs.. )ölçek, doku, renk, tekstür özellikleri
5. Peyzaj elemanları
6. Kokular, rüzgar, sesler
7. Yerin tarihsel öyküsünden size kalanlar
8. Duyular ve total algı yani konsept
gibi bir silsile izleyin. Romantik, muğlak şeyler yazmayın. Bu sizin paftalara yazacağınız metinler için de bir rehber olsun. Sırayla anlatın. Paftalarda yerle ilgili yazdıklarınız üç cümlecik olmaz. Bloğa atılmış paftalardaki metinler çok yetersiz. İçerik, üslup ve gramer açısından yerlerde sürünüyor. Bu metinlerde en az 70-100 sözcükten oluşan bir kaç paragraf bulunması lazım. Ayrıca spelling check yapın ve gramerine dikkat edin. Üç cümle yazmış bir arkadaş, yirmi sözcük kadarsa tümü, on tanesi yanlış yazılmış. Gramerden geçtik, bu kadar lakaytlık da olmaz.
Bir yabancı jüri üyemiz var ve tüm jüri İngilizce yapılacak. Hazırlanırsanız sorun çıkmaz. Kimseye Türkçe izni çıkmayacak.
Paftalardan çıktı alınması işini perşembe sabahı halledin. Print officeden randevu alın. Dosyaları hem usb hem de cd olarak iki kopya yapın. Hem phtshp hem jpg kaydedin. Önce A4e bir tanesini prova baskı alın. Renk ve parlaklık ayarlarını kontrol edin. Çoğu zaman ekrandan gördünüz çıktıdakini tutmaz. Çok önemli bu konu.
Asla geç teslim almayacağımızı bilin. İsterseniz geçen yıl sadece jüriye geç kalan veya eksik getirenlere sorun, onlar hala sizin sınıfınızdalar zira... En geç 13:30da kampüse doğru yola çıkılacak biçimde işlerinizi ayarlayın. Teslim 15:00te biter. Ulaşım sorununuzu şimdiden çözün (kocaman maketler, paftalar, üstüne yorgunluk ve uykusuzluk). Arabayı tercihan siz kullanmayın. Ailenizden veya güvenilir sürücülüğü olan arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Acil durumlar için telefonunuzu bir gece önceden şarja takın, kontör alın ve gerekli numaraların yanınızda olduğundan emin olun. En önemlisi print ofisin telefonudur, unutmayın.
İşleri listeleyin, program yapın ve ona uyun. Biten işleri karalayarak kontrol edin.
Jüri sabahı vaktinde uyanabilmek için erken yatın, saatinizi kurun ve giyeceklerinizi önceden hazırlayın, hatta okuyacağınız metni geceden çantanıza yerleştirin. ASLA JÜRİYE GEÇ KALMAYIN. GEÇ KALIRSANIZ GELMENİZE GEREK KALMAMIŞTIR. 09:00da tüm öğrenciler yanlarında onbeşer adet dikdörtgen kendiliğinden yapışan beyaz etiket (minicik değil büyükçe), iyi kalite seloteyp ve falçata ile sınıfta hazır olsun. Etiket kısmı önemli birbirinize hatırlatın.
Maketlere isimlikler yapışmış olarak teslim edilecek. İyi kalite yapışkan ile yapıştırmış olun.
Kolay gelsin.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder